top of page

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Många kunder har frågor kring motoroptimering överlag och hur det går till. Vi har listat många av de vanligaste frågorna som gäller oavsett optimering, vilken bil du har eller vart du kommer ifrån när du vill använda dig utav våra tjänster. Har du ytterligare frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss!

Är det något jag behöver tänka på när jag lämnar in bilen?

Vi ser gärna att följande punkter upplevs vid inlämning för optimering:

  • Fordonet bör ha tillräckligt med bränsle för testkörning, helst halv tank.

  • Vid kännedom av lagrade felkoder är det viktigt att åtgärda dessa innan besöket, eller så bör ni meddela oss om eventuella problem bilen har.

  • Testkör gärna din bil genom hela registret för att se så att den beter sig normalt vid såväl kall som varm motortemperatur.

  • Töm bilens bagagerum, då vi i vissa fall behöver komma åt bilens batteri som brukar kunna kan sitta i bagageutrymmet.

  • Bilen ska självklart vara i fullt lagligt och brukligt skick, dvs. besiktigad, skattad, påställd och försäkrad.

Hur lång tid behöver ni mitt fordon?

En heldag räknar vi med att vi behöver ditt fordon. En del optimeringar kan gå snabbare men för att vi skall kunna hålla den kvalité vi vill så föredrar vi att bilen kommer in vid 8:00 och beräknas vara klar 17:00 samma dag.


Vid större bokningar eller där företag är inblandade kan vi utföra optimeringen på plats hos er. Vi ser gärna att ni kontaktar oss via mail eller telefon så bokar vi tid och datum tillsammans.

Påverkas min Nybilsgaranti?

Fabriksgarantier upphör generellt sett direkt när man gör en modifikation som ej är av originalutförande på en bil i dagens läge, men så länge som vi har optimerat bilar så har vi ej stött på att varken besiktningsfirmor eller verkstäder har kunskapen att se ifall en bil är optimerad i dagsläget, självklart kan detta ändras med tiden och vi tar ej något ansvar ifall dett sker.


Detta beror främst på att det krävs speciella kunskaper och verktyg för att kunna dekryptera och läsa sådan data ur bilens styrenhet.


När vi gör en optimering så är det endast (om kund inte har några specifika önskemål) en ren modifering i mjukvaran som vi utför, så om den som utreder ett garantiärende inte specifikt letar efter en optimering så är det väldigt svårt att upptäcka om en bil är optimerad eller ej.

Självklart finns det alltid en risk (om än minimal) att det upptäcks att en bil har modifierats på det sättet, varpå en garanti skulle kunna hävas. Vi har hittills inte varit med om ett sådant fall.

Vad innebär en motoroptimering?

En motoroptimering är precis det som namnet beskriver. Vi programmerar bilen efter de optimala egenskaperna som bilen är byggd för. Vi tar helt enkelt bort en del av de begränsningar som biltillverkarna lägger in vid fabrikation eller rentav förbättrar bilens prestation!


Bilar produceras i stora mängder och är anpassade för att klara av att köras i Sverige och likaväl andra delar av världen och i första hand tänka på olika miljökrav eller regler och på grund av detta kan vi modifera bilens mjukvara och anpassa programvaran på ett ännu bättre sätt för just din körstil / önskan och verkligen bygga en mjukvara som är gjord för dig och din bil = hämta mer effekt på ett säkert sätt!


Så för att förklara på ett enkelt sätt så hjälper vi dig som förare att få njuta av din bils fulla potential! Vi hämtar ut så mycket kraft det går med hänsyn till de begränsningar som råder för din specifika bilmodell.

Kan man få ut mer effekt än de siffrorna jag kan se på sajten?

Vi får ofta frågan om vi kan utvinna extra kraft ur en bil utan att byta hårdvara (delar) och våran utgångspunkt är alltid att säkerhet/hållbarhet kommer att prioriteras först men med det sagt så gör vi självklart allt i vår väg för att hämta bästa möjliga effekt efter din bils kapacitet.


Dem siffrorna vi anger är effekter som vi efter noggrann testning och utveckling sett att bilar generellt sätt fått efter optimering hos oss.


Under en filbyggnation tar man hänsyn till de komponenter bilen är utrustad med och utför effektuttag baserat på vad de har för säkerhetsmarginaler. Filerna byggs alltså specifikt för den bil som ska den används i.

Kan man återställa bilen till originalutförande?

Ja, självklart går detta att göra. Vi sparar alla originalfiler på de fordon vi optimerat just för att kunna återställa fordonet. Kostnaden för detta är 50% av vad du betalat för din ursprungliga optimering, om du inte ångrar och vill häva ditt köp.

Tar motorn skada av en optimering?

Våra optimeringar är noggrant testade och utförs alltid med säkerhetsmarginal så att din bil ej skall ta skada på till exempel drivlina eller andra berörda delar.


Att utföra en optimering i regel bara gott på dagens motorer. Många av dagens bilar säljs med samma delar med en inprogrammerad reducering av effekt för att bilproducenten skall kunna sälja mer bilar genom att erbjuda flertal motoralternativ till olika kostnader, där egentligen bara mjukvaran är skillnaden.

Vad har ni för garantier?

Vår garanti innebär att vi utlovar de siffror vi säger att du som kund skall få. Vi gör även kontroller med felkodsavläsare samt testkörningar innan och efter för att kontrollera att bilen beter sig som den ska och inte har tagit skada eller att det uppstått något fel. Vi garanterar helt enkelt att när du åker från oss så har du en bil som fungerar som den gjorde tidigare men med mer kraft och roligare köregenskaper.


Skulle det mot förmodan uppstå problem som är relaterade till de ändringana vi gjort i styrenheten alltså i själva filen så hjälper vi självklart till att åtgärda så att bilens mjukvara fungerar som den skall!


Till skillnad mot andra aktörer som utför en ”motoroptimering” på enbart en till två timmar så går vi igenom din bil väldigt noggrant både okulärt, via diagnosvertyg och loggningar för att verkligen säkerhetsställa att vi har rätt utgångspunkt innan vi lägger mer ”press” på din bils hårdvara.


Så enkelt förklarat så fungerar bilen efter alla våra påfrestningar samt genomgångar så kommer den fungera felfritt framöver!

För frågor kring våra tjänster eller bokning kan du alltid ringa oss eller skicka din fråga här

bottom of page